Οι διαταραχές του θυρεοειδούς

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς είναι μια κατάσταση που μας αφορά πια όλους.
Η έγκαιρη διάγνωση του μπορεί να προλάβει διάφορα συμπτώματα που κάνουν τη ζωή των ασθενών δύσκολη.
Διάγνωση:
Συνήθως το άτομο παραπονιέται για νευρικότητα, ευσυγκινησία, μυϊκή αδυναμία, αϋπνίες, ταχυκαρδία. Η όρεξή του είναι αυξημένη και ενώ ο ασθενής τρώει συνήθως πολύ χάνει βάρος και αδυνατίζει, δεν είναι δε σπάνιες και οι διάρροιες. Υπάρχει τρόμος των χεριών, ενώ οι παλάμες συνήθως είναι ζεστές και μόνιμα ιδρωμένες. Χαρακτηριστική είναι η προπέτεια των οφθαλμών (ο γνωστός εξόφθαλμος) που παρουσιάζεται συχνότερα σε νεαρά άτομα. Στις μεγαλύτερες ηλικίες υπάρχει κίνδυνος οστεοπόρωσης και κολπικής μαρμαρυγής.
Η διάγνωση του υπερθυρεοειδισμού γίνεται με ειδικές εξετάσεις αίματος όπου προσδιορίζονται οι θυρεοειδικές ορμόνες, οι οποίες και μας δίνουν πληροφορίες για τη λειτουργική κατάσταση του θυρεοειδούς αδένα. Παράλληλα, έχουμε στη διάθεσή μας το υπερηχογράφημα και το σπινθηρογράφημα του θυρεοειδούς, δύο εξετάσεις που μας παρέχουν πολλές πληροφορίες για την ανατομική κατάσταση του αδένα.
Μεγάλη προσοχή χρειάζεται για τη σωστή ρύθμιση του υπερθυρεοειδισμού. Απαραίτητη είναι η τακτική παρακολούθηση και η αναπροσαρμογή του θεραπευτικού σχήματος, ώστε ο ασθενής να είναι ευθυρεοειδικός, κρατώντας με τη χαμηλότερη δυνατή δόση φαρμάκου τα επίπεδα της ελεύθερης θυροξίνης στα φυσιολογικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκαζόμαστε να καταστρέψουμε τον θυρεοειδή με ραδιενεργό ιώδιο είτε να τον αφαιρέσουμε.
Στον υποθυρεοειδισμό κατασταλτικά αντισώματα εμποδίζουν την TSH να δράσει, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών. Είναι η συχνότερη διαταραχή του θυρεοειδούς. Εκδηλώνεται με εύκολη κόπωση, υπνηλία, ευαισθησία στο κρύο, δυσκοιλιότητα, αύξηση βάρους και ξηροδερμία.
Στα παιδιά όταν δεν διαγιγνώσκεται έγκαιρα εμφανίζεται σωματική και πνευματική καθυστέρηση. Τα βρέφη που γεννιούνται με υποθυρεοειδισμό είναι υπερβολικά ήσυχα, κοιμούνται πολύ, είναι δυσκοίλια, με μεγάλη γλώσσα, κλάμα βραχνό, κινήσεις πολύ αργές και ο αφαλός προεξέχει.

 

                                                                                                           Πηγή: iatronet.gr

Leave a Reply

— required *

— required *